KLİNİK BİLGİ - EKSTERNAL FİKSATÖR TİPLERİ VE KULLANIM ALANLARI

EKSTERNAL FİKSATÖRLER

Ekstremite kırıklarının kemik içinden geçen tel veya pinlerle dayanıklı bir gövdeye bağlanmasıyla elde edilen sistemlerdir.

Kırıkların proksimal ve distal kısımlarından, kemiğe dışarıdan uygulanan pinler, vidalar veya teller ile vücut dışındaki metal gövdelere bağlayarak kontrol ve sabitleme yöntemine Eksternal Fiksasyon denir.

Tek taraflı bir gövde veya ray üzerine sabitlenen klempler ile oluşturulan sisteme Monolateral Fiksatör denir.

Silindirik rodlar üzerine yerleştirilen klempler ile oluşturulan modüler sisteme Tübüler Fiksatör denir. Tübüler Fiksatörler rodlar üzerinde pinlerin farklı açılarda gönderilmesine olanak sağladığı için çok eksenli tespit sistemi olarak tanımlanır.

Sirküler Fiksatör veya İlizarov Sistemi kırılan kemiğin dışarıdan tel ve pinlerle sabitlendiği sistemlerdir. .

Hibrid Fiksatör Sistemleri ise sirküler sistem ile tübüler veya monolateral sistemin birlikte kullanıldığı karma sistemlerdir. Hibrid Fiksatör halkalarının da modifiye edilerek kullanıldığı sistemler vardır.

Sirküler sistemler ağır ve hantaldır. Tübüler ve Monolateral sistemler daha hafif ve modülerdir. Hibrid eksternal fiksatör sistemleri her iki tipin avantajlarını birleştirmeyi ve dezavantajlarını azaltmayı amaçlar.

Kullanılan implantlar biyouyumlu ve yeterli dayanıklılığa sahip olmalıdır.

Sirküler eksternal fiksatör ile açık kırıklar ve kemik uzatmaları gibi birçok problem çözülebilir.

Özellikle kaydırma yöntemi ile deforme olmuş kemik problemlerinin düzeltilmesi ve kemik uzatılması  için tüm dünyada benimsenen sistemler İlizarov Fiksatörleri olarak bilinmektedir.

Ayak ve el cerrahisindeki uygulamaları oldukça başarılıdır.

El bileği ve ayak bileği kırıkları için değişik tespit seçenekleri mevcuttur.

Eklemi geçen fiksasyon modelinde distal radius parçaları tellerle minimal olarak sabitlenir. Daha sonra ikinci metakarp ile radius şaftı arasına bir fiksatör yerleştirilerek eklem distraksiyonu sağlanır.

Eklemi geçmeyen teknikte, radius distalindeki kırık parçaları ve radius şaftı bir fiksatörle sabitlenir. Redüksiyon sağlanır. Bilek eklemi serbest bırakılır.

Eksternal Fiksatör Endikasyonları
  • ekstremitelerin uzun kemiklerinin kırıkları,
  • açık kırıklar,
  • eklem çevresi kırıklar,
  • parçalı kırıklar,
  • kötü kaynamış kırıklar,
  • ateşli silah yaralanması ile kırıklar,
  • damar veya sinir yaralanması olan kırıklar,
  • uzuv kısalması ve uzuv deformiteleri.
    AW-16493262370